Persoonlijke hulpmiddelen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu
Document acties
U bent hier: Home / Mijn stad / Gemeentediensten / Dienst Sociale Cohesie (DSC)

Dienst Sociale Cohesie (DSC)

Kantoor : Oude Marktplaats, 56

7850 Edingen - tweede verdieping met lift

Administratief adres : Koningin Astridlaan 18B – 7850 Enghien

Marie-France DELMOITIEZ - Diensthoofd, sociaal werker

02/397.08.47

0493/59.22.01

Y29oZXNpb25zb2NpYWxlQGVuZ2hpZW4tZWRpbmdlbi5iZQ==

Openingsuren van de dienst :
Van maandag tot vrijdag van 8 uur 15 tot 12 uur. Eveneens geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 13 uur tot 16 uur.

 

Medewerkers

Eve DESTREBECQ, assistante sociale

02/297.08.46

0493/59.22.02

Benjamin FRANCOIS, éducateur

0478/79.43.48

Anne-Sophie Van Liefferinge en Bruno Degouis, Frans als vreemde taal leraren.

 

Taken

De maatschappelijke werksters luisteren naar u en bieden u een begeleiding op maat. Ze gaan te werk in overleg met u en met uw medewerking. Ze informeren, helpen bij de realisatie van projecten, begeleiden u bij administratieve procedures, verwijzen u door naar bestaande diensten… Ze voeren ook diverse acties in het kader van het sociale cohesieplan (plan de cohésion sociale, PCS).

Het PCS is een initiatief van de Overheidsdienst van Wallonië en van de Stad Edingen. Het werd opgericht voor een periode van 6 jaar, van 2014 tot 2019. Het plan wil de toegang bevorderen tot 6 basisrechten: het recht op een waardig inkomen, op bescherming van de gezondheid en op sociale en medische hulp, op behoorlijke huisvesting en een gezonde omgeving, op werk, vorming en culturele en sociale ontplooiing.

Om dit te bereiken werden er 4 werkpunten vastgelegd op het vlak van socio-professionele inschakeling/integratie, toegang tot behoorlijke huisvesting, toegang tot gezondheidszorg, de behandeling van verslavingen en het opnieuw aanhalen van sociale, intergenerationele en interculturele banden.

Concreet wordt er gewerkt aan de sociale ontwikkeling van de wijken en wordt de strijd aangeboden met alle vormen van armoede en onzekerheid in ruime zin.

In samenwerking met tal van diensten/instellingen en met het verenigingsleven zetten de twee maatschappelijke werksters van de Stad zich hiervoor in door allerlei acties zoals bijeenkomsten met de wijkcomités, sociale coördinatie, individuele begeleiding van personen in moeilijkheden, workshops over thema’s die het publiek zelf voorstelt, Artikel 27 (toegang tot culturele voorstellingen voor € 1,25 voor personen met een beperkt inkomen)…